Als ik naar deze foto van mijn ouders kijk, lijkt het alsof ik naar twee prachtige filmsterren kijk. Ze lijken zo gelukkig. Met elkaar, met mij. Wat een plaatje… denk ik dan. Helaas was het ook niet veel meer dan dat. Een plaatje. Want wat achter deze foto schuilt is allesbehalve het perfecte plaatje.

Geboren in Rotterdam in 1961, in een vreselijk milieu waarin alcoholisme, drugs, geweld, criminaliteit en armoede de norm was. Toen ik nog maar een klein meisje van drie was, besloot mijn vader een leven als alcoholist op straat voort te zetten. Hij liet mij en mijn broertje achter met vraagtekens en verdriet. Mijn vader is als alcoholistische zwerver overleden op straat toen hij nog maar 42 was. Mijn moeder was een prachtig uitziende vrouw. Dankzij haar schoonheid duurde het niet lang voordat ik mijn eerste stiefvader ontmoette. Zo volgde er nog een aantal stiefvaders, en kreeg ik er nog drie halfzusjes bij. Mijn moeder was als een soort Peter Pan. Ze wilde vrij zijn en vrij leven. Helaas gaat dat niet hand in hand met moeder zijn. Ze verloor zichzelf keer op keer in de fantasie dat een man haar redding zou zijn. Maar het enige dat die mannen teweegbrachten was onveiligheid. Hoe meer mijn moeder zich in mannen verloor, hoe meer ze ons uit het oog verloor. Mijn vader was er niet meer, en mijn moeder is er nooit echt geweest. Sommigen van mijn stiefvaders waren er… maar nooit met de juiste intenties.

Ik besloot al op jonge leeftijd dat ik er alles aan zou doen om uit dit milieu te ontsnappen. Ik was anders dan mijn broertje en mijn zusjes. Ik hield van ballet en van boeken, ik wilde leren, groeien en bloeien. Ik groeide op met tunnelvisie, maar ik heb altijd geloofd dat ik het licht aan het einde van de tunnel zou vinden. Gelukkig heb ik me bij mijn oma Ootje altijd veilig en gezien gevoeld. Op een gegeven moment wilde ik niet meer naar huis, daar waar mijn moeder enkel in fysieke vorm aanwezig was. Ik heb het daar nooit een thuis kunnen noemen zoals ik dat bij mijn oma wel deed. Mijn opa en oma hebben mij toen in huis genomen en opgevoed, omdat mijn moeder daar niet toe in staat was. Ondanks zij het nooit breed hebben gehad heeft mijn oma er altijd voor gezorgd dat ik niets tekortkwam. Ze betaalde mijn balletlessen en alles dat ik daarvoor nodig had, ze zorgde iedere dag dat ik goed voor de dag kwam en sprak me altijd weer de moed in om door te gaan. ‘Kom op meid, kom op!’, zei ze terwijl ze haar arm aanspande en haar vuist balde.


Naast dans, hield ook enorm veel van kunst en schoonheid. Ik besloot de opleiding tot schoonheidsspecialiste te volgen. Zo ben ik op mijn 19e mijn eerste onderneming begonnen. Ik begon klein, in een kamertje in mijn woning in Zevenkamp. Al snel breidde ik mijn salon uit en verdiepte ik me in specialisaties die in Nederland nog vrij onbekend waren. Zo was ik de eerste in Nederland die zich specialiseerde in de donkere huid.

Mijn oma heeft hier wederom een grote rol in gespeeld. Zij was degene die mij mijn eerste 500 gulden leende om mijn bedrijf op te starten. Ik heb het bedrag overigens nooit aan haar hoeven terugbetalen. Mijn oma was mijn held. Zij heeft altijd in mij geloofd, zelfs toen ik nog niet volledig in mezelf geloofde.

Welke droom ik ook had, ik ging ervoor. Er is nooit één keer geweest dat ik niet gedaan heb wat ik wilde. Natuurlijk, ook ik voelde soms angst.

Maar angst is nooit iets dat mij tegengehouden heeft in het nastreven van mijn dromen, omdat ik altijd geweten heb dat je voor spijt een grote prijs betaald dan voor angst. Ik zocht het liefst altijd de grenzen op. Ik wilde rennen waar een ander stilstond, en ik ging door waar een ander stopte. Ik wilde gaan waar een ander nog niet geweest was.

Maar angst is nooit iets dat mij tegengehouden heeft in het nastreven van mijn dromen, omdat ik altijd geweten heb dat je voor spijt een grote prijs betaald dan voor angst. Ik zocht het liefst altijd de grenzen op. Ik wilde rennen waar een ander stilstond, en ik ging door waar een ander stopte. Ik wilde gaan waar een ander nog niet geweest was. 

Zo ben ik in 1987 de eerste sportschool uitsluitend voor vrouwen begonnen Body Perfection, kort nadat ik moeder werd van mijn eerste kind, een prachtige dochter, Joanna Diana Elisabeth Verweijen. Ook deze sportschool ben ik aan huis begonnen.

Ik had er nooit moeite mee om klein te beginnen, omdat mijn grootste dromen dit altijd compenseerde. De sportschool bleek een succes, en al snel breidde ik uit naar een grotere locatie.

Mijn passie voor schoonheid bleef zich ontwikkelen, en zo startte ik in 1989 mijn eerste consultbureau gericht op plastische chirurgie Body Consult. In 1996 veranderde ik de naam naar Praktijk Gabriels. De achternaam van mijn toenmalige man Erik Gabriels, waarmee ik datzelfde jaar getrouwd was.

Erik was een prachtige en lieve man toen ik hem leerde kennen. Erik was pas 25 toen we met elkaar trouwden. Ik was 34 en al moeder van Joanna. Erik had zelf nog geen kinderen, maar beschouwde Joanna als zijn eigen dochter. 

Erik was een rustige man. Hij leefde van dag tot dag en had in tegenstelling tot mij, geen grootse dromen om de wereld te veroveren. Een man die uit een goed gezin kwam, met twee ouders die van hem houden en hem steunen. Een zondagskind noem ik dat. Hij was alles dat ik niet kende, en dat trok me heel erg in hem aan. Ondanks onze verschillen pasten we heel goed bij elkaar. Althans, de versies van onszelf die we toen waren…

Op veertigjarige leeftijd ben ik bevallen van onze zoon Ian Jo Adrianus Jacobus Verweijen. Voor Ian heb ik meerdere miskramen gehad, dus het was een prachtig cadeau toen ik Ian op de wereld heb mogen zetten.

Body Consult, en later Praktijk Gabriels, ben ik begonnen vanuit liefde en vanuit een sterke passie voor schoonheid, zoals ik al mijn ondernemingen begonnen ben. Dit heeft ervoor gezorgd dat Praktijk Gabriels uitgroeide tot een bedrijf dat miljoenen per jaar omzette. Toen we werden benaderd door Linda de Mol, ontstond het programma Plastisch Fantastisch. Dit trok een nog groter publiek aan. Praktijk Gabriels liep beter dan ooit tevoren. Maar als ik terugblik op die periode, voel ik vooral veel leegte en eenzaamheid. Ik leidde toen zo’n snel leven, dat het leven letterlijk aan mij voorbijging. Ik ging aan mezelf voorbij. Als ik foto’s uit die periode terugkijk, herken ik die vrouw niet langer.

Desalniettemin, heeft die periode er wel voor gezorgd dat ik een goed ontroerend goed portefeuille heb mogen opbouwen. Dat is iets waar ik van kleins af aan al van droomde. Ik was vastberaden om nooit te eindigen in het milieu waarin ik was opgegroeid, en dus heb ik altijd mijn uiterste best gedaan om financieel onafhankelijk te worden. En dat is gelukt, al leek het wel ten koste te zijn gegaan van mijzelf en mijn huwelijk.

Ik droeg veel mannelijke energie in die periode. Mannelijke energie staat voor doelgericht, structuur, discipline, kracht en stabiliteit. Dat heeft me geholpen te bereiken wat ik wilde bereiken. Maar ik realiseerde me toen nog niet dat ik daarmee een groot deel van mezelf onderdrukte. Ik had maar een doel: financiële vrijheid om los te komen van het milieu waarin ik ben opgegroeid.

Om te kunnen overleven in het heden, dat getekend was door mijn verleden, creëerde ik een soort grizzlybeer. Ik refereer naar ‘hem’ als ik praat over het beest in mij. In het milieu waarin ik opgroeide was er geen ruimte voor vrouwelijke energie. Daarmee zou ik het niet hebben overleefd. Mijn moeder keek de andere kant op als ik klappen kreeg van een van de vele mannen waarin zij zichzelf verloor, en mijn vader verloor ik omdat hij zichzelf verloor in de drank. Om te overleven, schakelde ik mijn gevoel uit. Dat werd mijn ondergang.

Zo stond in 2020 Tim Hofman voor mijn deur. Ik ben toen compleet knock-out gegaan. Althans, dat dacht ik. Toen wist ik nog niet dat mijn grootste knock-out nog moest komen…

Niet alleen binnen het bedrijf, ook in mijn privéleven kwamen veranderingen die ik nooit had zien aankomen. Op de dag dat ik mijn eerste boek KNOCK-OUT had uitgebracht, gaf mijn man te kennen niet langer van me te houden en trok de stekker uit ons huwelijk. Ik wist niet meer waar ik het zoeken moest en ik voelde me compleet verloren. En net toen ik dacht dat het niet erger kon, kwam de heftigste knock-out pas: de ontmoeting van mezelf.

Toen mijn bedrijf zijn hoogtepunt voorbij was en mijn ex-man bij mij wegging, werd ik voor het eerst geconfronteerd met mezelf. Nooit eerder had ik me gerealiseerd hoe diep ik eigenlijk verstopt lag onder mezelf. Door het volgen van diverse opleidingen aan het Phoenix Opleidingen instituut en een intens coachingstraject, ben ik tot de ontdekking gekomen dat de ware reis nooit een bestemming was buiten mijzelf. Ik kwam tot de ontdekking dat het werkelijke geluk niet bepaald wordt door externe omstandigheden, maar dat het geluk ligt in de heling en de ontmoeting van jezelf.

Toen ik mijn pad verder alleen ben gaan bewandelen, ben ik mezelf op vele vlakken tegengekomen. Ik heb delen van mijzelf gezien waar ik niet tevreden mee ben, delen gezien die ik gelukkig weer heb mogen begroeten, maar er is ook een deel van mijzelf dat ik helaas niet had kunnen terugvinden. In de eerste instantie dacht ik dat dat deel van mij gestorven was in de laatste tien ongelukkige jaren van mijn huwelijk, maar niets bleek minder waar…

Ik besloot een intakegesprek aan te vragen bij Mirjam Broekhuizen. Mirjam en ik hebben jaren geleden de driejarige opleiding samen gevolgd bij Piet Weifelt en Wiebe Veenbaas bij Phoenix Opleidingen. Omdat ik Mirjam al kende en omdat zij goed is in haar werk, kwamen we al snel bij het werkelijke probleem.

Tijdens de intake gaf ik haar aan dat er iets in mij is gestorven, en dat ik de laatste tien jaar van mijn huwelijk daaraan verwijt. Na een aantal rake vragen en geëmotioneerde antwoorden, zijn we tot de conclusie gekomen dat dat deel waarnaar ik refereer niet is gestorven tijdens mijn huwelijk, maar al ver daarvoor.

Om in contact te kunnen komen met het gestorven deel in mij, gaf Mirjam mij de opdracht om mijn innerlijke vrouwelijkheid tot leven te roepen. Toen ik mijn ogen dicht deed, hoorde ik Für Elise van Beethoven. Wanneer ik dit muziekstuk hoor, word ik weer even meegenomen naar de mooie momenten die ik had als kind toen ik mijn tijd wijdde aan ballet. Wanneer ik dans, maakt mijn vrije vrouw contact met mijn kleine ballerina. Binnen een fractie van een seconde voelde ik mijn vrouwelijke energie door heel mijn lichaam stromen, alsof ik de dans daadwerkelijk uitvoerde. Toen ik op deze manier contact maakte met mijn innerlijke ballerina, werd ik mij bewust van de waarheid. Het was niet de vrouw die gestorven is, maar het onschuldige kind in die vrouw die zich al op jonge leeftijd groot heeft moeten maken. Wanneer ik dans, maak ik contact met haar. Wanneer ik mijn ogen dicht doe, voel ik haar warmte. Zo voelde ik dat de behoefte om ons contact te herstellen, wederzijds was.

Toen de waarheid zich aan mij openbaarde, gingen we steeds dieper naar binnen. Zo kwamen we dichter tot de kern: mijn innerlijke kind is bang om gezien te worden. Ik realiseerde me dat ik me nooit echt veilig heb gevoeld in het milieu waarin ik opgroeide. Die veiligheid die je krijgt van je ouders, dat heb ik nooit eerder gekend. De basis waarin een kind hoort op te groeien, die is er nooit geweest. En zonder de basisfundering, kun je niet bouwen. In ieder geval niet zonder het risico te lopen dat het op een dag keihard in elkaar stort.

Om mijn innerlijke kind weer tot leven te kunnen wekken, diende ik haar eerst veilig te laten voelen. Ze heeft mij vaak geprobeerd te bereiken via mijn darmen en mijn hart. Darmklachten en hartkloppingen waren inmiddels dagelijks terugkerende pijnen waarmee ik had leren leven, zonder er ooit bij stil te hebben gestaan dat ze mij iets probeerden te vertellen.

Nu ik weet wat - of beter gezegd wie - hierachter schuilt, weet ik ook op welke manier ik haar kenbaar kan maken. Door te luisteren naar mijn gevoelens en aandacht te schenken aan mijn buik, voel ik wat zij nodig heeft. Zo kan ik mijn innerlijke kind bevrijden van haar eenzaamheid. De verbinding met haar aangaan. Naar haar luisteren en haar leren te begrijpen, is als water en licht geven aan mijn zaadje dat 62 jaar geleden geplant is. Zo heb ik eindelijk kunnen uitbloeien tot de schone witte bloem die ik altijd al heb willen zijn.

De aandacht en liefde die het kind in mij gemist heeft van haar ouders, kan ik haar nu geven. Door haar echt te zien, te horen en te voelen, heb ik haar kunnen bevrijden uit haar eenzaamheid. Ik heb niet alleen haar bevrijd, maar zij heeft ook mij bevrijd van mijn angst écht gezien te worden, de angst ik al deze tijd heb meegedragen. Hoe heeft het kind in mij kunnen loslaten wat zij zo nodig had om te kunnen bestaan? Door de eenzaamheid heb ik eigenlijk mijn hele leven lang een harnas bij me gedragen. Dit heeft me ervan weerhouden werkelijk gezien te durven worden, niet alleen door anderen maar ook door mezelf.

‘’Je kunt pas ontmaskeren als je weet waar je verlaten bent.’’

Deze foto is gemaakt toen mijn vader ons nog maar net had verlaten. Ik vind het heel bijzonder om de pijn van de verlating hier in mijn ogen te zien. Op de foto lijk ik boos, maar gek genoeg was ik dat niet. Ik ben nooit boos geweest dat mijn vader ons heeft verlaten. Op de een of andere manier heb ik altijd begrepen waarom mijn vader moest vertrekken. Ik heb hem sinds dien nooit meer gesproken, maar op energetisch vlak is er heel veel gezegd. Misschien komt dat omdat ik veel op hem lijk.

Ondanks dat ik nooit boos ben geweest, voelde ik wel enorm veel verdriet dat mijn vader mij alleen bij mijn moeder achterliet. Nadat mijn vader vertrokken was, heb ik veel stiefvaders moeten tolereren, of beter gezegd: moeten incasseren. Hier werd ik blootgesteld aan geweld en misbruik. Het vrije kind in mij heeft zich hier afgesloten en diep in mij verstopt. Diep in de nacht onder alle blokkades.

Een van mijn gewelddadige stiefvaders heeft mij ooit aan mijn haar van de trap afgegooid. De geschiedenis herhaalde zich toen mijn eerste ex-man ditzelfde deed. Het kortknippen van mijn haar staat eigenlijk symbool voor het bedekken van mijn vrouwelijkheid. Ik voelde me namelijk helemaal niet veilig als vrouw, bemind worden was ik niet bekend mee en veel liefdevolle hechtingen heb ik daardoor nooit kunnen aangaan.

Ze zeggen dat de relatie met je vader de basis vormt voor de romantische relaties die je aangaat met mannen. Mijn vader liet mij achter zonder enige hoop, zonder enige verwachting. Het voelde veilig om geen verwachtingen te hebben, zo kon ik ook niet teleurgesteld worden. Maar nu zie ik in dat je zonder verwachtingen geen echte verbinding kan aangaan. Zonder echte verbinding sterft de relatie altijd weer af.

Ik ben dankbaar dat ik mijn innerlijke kind weer heb teruggevonden, weer tot leven heb gebracht. Zij is diep in mij altijd blijven bestaan. Diep verstopt in mijn onderbewuste waar zij zich kenbaar maakte via de lichamelijke en geestelijke kwellingen die mij al die jaren hebben achtervolgd. Mijn handelen is al deze jaren gebaseerd geweest op de pijn en de verlating die mijn innerlijke kind heeft moeten ervaren. Omdat mijn innerlijke kind verlaten, verwaarloost en ongezien is achtergebleven, heb ik patronen ontwikkelt om haar en mijzelf te beschermen, met name tegen mannen.

Al vroeg leerde ik strijden als een grizzlybeer, omdat ik als welp niet werd erkend. Zonder ontwikkelde achtergrond ben ik mijn pad gaan bewandelen en werd onverwoestbaar in de zakelijke wereld. Maar het beest heeft ook ruimte moeten maken voor de vrouwelijke, zachte kant in mij. Zonder voorbeeld van mijn moeder was het lastig die kant toe te laten. Het was een uitdaging terug te halen wat ik had weggestopt. Het verleden te erkennen, mijzelf te erkennen. Ik ben het beest, ik ben de pijn waaruit het beest is ontstaan. Vanuit de drang te overleven in een wereld waarin ik nooit eerder volledig heb durven bestaan.

De drijfveer van het beest is angst. Hoe angstiger ik was, des te sterker het beest. Daarom ik de grizzlybeer in mij leren omarmen, omdat dat is waar het bang voor was. Het beest beschermde mij voor de wereld en daar zal ik hem altijd dankbaar voor zijn. Wanneer ik hem nodig heb, weet ik dat hij er voor me is. Maar in plaats van dat ik het beest voor mij laat spreken, kijk ik hem aan met een glimlach en zeg: ‘Dankjewel, maar vanaf nu kan ik het zelf.’

‘’Angst onder ogen zien is de toegangspoort naar vertrouwen.’’

Een van mijn stiefvaders heeft mij ooit heel duidelijk laten blijken dat ik lelijk was en vooral ook heel dom. ‘Jij gaat nooit aan een man komen, zo lelijk en dom dat je bent.’ Hoewel die woorden op dat moment heel pijnlijk voor mij waren, ben ik daar nu achteraf enorm dankbaar voor. Het heeft mij de motivatie gegeven om altijd goed voor mezelf te blijven zorgen en iedere dag iets bij te leren. Het heeft me doen inzien dat pijnlijke momenten eigenlijk een geschenk zijn. Het is een groot geschenk geweest dat mijn stiefvader die gemene dingen tegen mij gezegd heeft. Dankzij zijn gemene opmerkingen, ben ik altijd geïnteresseerd geweest in wat het leven te bieden heeft.

Je trekt aan wat je bent, en dat zie ik nu vooral terug in mijn werk. Voorheen trok ik veelal mensen aan die de reis naar binnen niet bewandelden. Ik trok vooral harde mensen aan, vechters met een harnas. Gebroken mensen. Dat zegt veel over hoe ik destijds zelf in het leven stond. Je trekt mensen aan die delen van jou zijn.

Nu trek ik mensen aan die bereid zijn hun wonden te erkennen en open durven staan voor heling en groei. Mensen die de beweging naar buiten maken, maar niet bang zijn ook naar binnen te keren. Mensen die openstaan voor verbinding, openstaan voor liefde. Dat is dan ook precies de reden dat het leven me gebracht heeft op dit punt. Zodat ik mijn ervaring kan delen en ook anderen kan motiveren zichzelf te ontmoeten voorbij de pijn. We can be heroes, en het wordt tijd dat jij ook jouw held gaat ontmoeten.

Mijn pijnlijke jeugd, mijn passie voor schoonheid, mijn sterke wilskracht, het snelle leven dat ik leidde, de knock-out, en de ontmoeting van mijn werkelijke zelf, hebben allemaal geleid tot dit punt. Mijn levensloop, en alle lessen die ik daarin heb moeten leren, geven mij nu de kans om dat door te mogen geven aan eenieder die behoefte heeft aan verandering. Of dat nu verandering is binnen jezelf, binnen je carrière, binnen je relatie of zelfs het veranderen van je relatie met eten: ik help je graag jouw doelen te bereiken zodat ook jij jouw eigen held kan ontmoeten!

Deel hier je reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Review

Max. bestandsgrootte: 100 MB.
Een gesprek?

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

* Vereist
/