Hoe gaat het plaatsen van een maagballon in zijn werk?

Het plaatsen van een maagballon gebeurt onder een roesje. Let op: dit is geen narcose, maar een heel diep slaapmiddel. De maagballon is een zachte siliconen ballon die via de mond en de slokdarm in de maag wordt geplaatst om overgewicht tegen te gaan. De maagballon is een uiterst veilige methode om de maaginhoud snel en drastisch te verkleinen. Dit is namelijk een non-operatieve ingreep.

Eerst wordt met een kleine camera, die vastzit aan een slangetje, via de mond gekeken of de slokdarm, middenrif en maag in orde zijn. Wanneer alles goed is, kan het plaatsen van de maagballon beginnen. De lege, opgerolde maagballon wordt door middel van een ‘vulslang’ via uw mond in de maag geplaatst. Vervolgens vult de slang de ballon met 500 ml fysiologische zoutoplossing (NACL) en een contrastvloeistof, hierdoor is de maagballon altijd te meten op bijvoorbeeld een echo. Hierna wordt de ballon gesloten en is de ingreep voltooid.

Wanneer bent u geschikt voor een maagballon?

De maagballon is geschikt voor mensen die in kortere tijd zijn aangekomen door bijvoorbeeld een zwangerschap, scheiding, verliefdheid of andere bijzondere omstandigheden. Een maagballon is niet geschikt wanneer u gedurende een groot aantal jaren alle dieetpogingen al gedaan heeft, maar er nog niet in geslaagd bent om gewicht te verliezen. Als u terugkijkt op de afgelopen 10 jaar en u ziet dat u enkel zwaarder bent geworden, is de gastric sleeve een betere optie voor u.

Wat zijn de voordelen van een maagballon?
  • Mogelijk vanaf 15 kilo overgewicht

  • De maagballon vult 80 procent van de maaginhoud

  • U kunt tussen de 15 en de 30kg verliezen, zonder operatie

  • Een maagballon is veilig en geeft alleen de eerste 3-5 dagen milde bijwerkingen

  • De maagballon is alleen succesvol indien u uw eetgewoontes aanpast

Wat zijn de nadelen van een maagballon?

Als u tijdens de maagballon niets veranderd aan uw relatie met eten, is er een grote kans dat u na het verwijderen van de maagballon uw oude gewicht weer aankomt, en zelfs 10% van dit gewicht erbij. Dit gebeurt in 80% van de gevallen wanneer men geen verandering brengt in het eetpatroon. Meldt u hier aan voor health improvement.  

Wat kunt u na het plaatsen van een maagballon verwachten?

Na de operatie verblijft u nog minstens 2 uur in de uitslaapkamer. Als uw lichaamsfuncties goed zijn en de arts heeft u ontslagen, dan mag u naar huis. Weet dat u de eerste week na de ingreep niet zelfstandig mag deelnemen aan het verkeer, tenzij anders vermeld door de arts. Hanteer de eerste week ook geen gevaarlijke machines. Gebruik geen tabak, drugs of alcohol

Het lichaam heeft een behandeling ondergaan en moet in zijn eigen tempo herstellen. Dit verschilt per persoon maar heeft altijd tijd nodig. De belangrijkste leefregels voor na de ingreep hebben wij voor u samengevoegd in onze folder Leefregels na bariatrie.

De dag na de operatie wordt u gebeld door het ondersteunende team van Diana Verweijen. Er wordt een afspraak gemaakt voor de eerste controle, na 2 weken. Zes maanden na de plaatsing heeft u een afspraak bij de arts voor het verwijderen van de maagballon. Deze termijn is gekozen omdat de fabrikant garandeert dat de maagballon gedurende deze periode niet zal lekken. Mocht de maagballon langer blijven zitten, en gaan lekken, doordat deze wordt aangetast door maagzuur, dan verlaat de vloeistof op natuurlijke wijze het lichaam.

Elk lichaam is uniek. Dit betekent dan ook ieder op zijn of haar manier en tempo zal afslanken. Wij kunnen geen garantie bieden hoeveel gewicht u zult verliezen binnen een half jaar. Natuurlijk zult u veel minder eten dan voorheen, maar het gaat hierbij ook om het soort eten dat u binnenkrijgt.

Daarnaast raden wij aan om genoeg te bewegen tijdens dit proces, voor een mooier en sneller resultaat.

De gemiddelde gewichtsafname bij een maagballon is 15 tot 30 kilo van uw lichaamsgewicht, indien u zich goed aan de leefregels houdt. Er bestaat dus de mogelijkheid om in 3 maanden ongeveer 20 kilo af te vallen met de maagballon.

Heeft u vragen of twijfels, aarzel dan niet en neem telefonisch contact met ons op. U kunt ons 24 uur per dag bereikbaar op het telefoonnummer + 31 (0)6 50 71 36 88.

Let op: Diana Verweijen fungeert enkel als bemiddelaar. Wij adviseren een behandeling aan bij een BMI tussen 30 en 39 omdat het risico van de operatie beperkt wordt. Aanmelding en vervolgafspraken worden aangeboden door heel Nederland. Onze patiënten worden onder de verantwoordelijkheid van en in een bariatrisch centrum in Nederland of België behandeld.

Gratis consult

Tijdens het consult zullen we inventariseren wat voor u de beste behandeling is, op basis van uw wensen en de mogelijkheden die wij bieden.

Review

Max. bestandsgrootte: 100 MB.
Een gesprek?

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

* Vereist
/