Diana Verweijen

Mirjam’s ervaring met de Gastric Sleeve

Deel dit bericht

'Ach.. ik begon al met kwijlen als ik een magnum reclame zag. Ik at ze alle 6 achter elkaar op.'

Mirjam geeft aan vroeger altijd onzeker te zijn geweest. Deze onzekerheid is ontstaan tijdens de puberteit, waar haar strijd met voeding begon. ‘Ik vond mezelf niet bijzonder en vond mezelf niets waard.’ Mirjam leefde naar buiten toe en stond altijd voor anderen klaar, maar voor zichzelf klaarstaan heeft zij altijd lastig gevonden. ‘Vanbinnen voelde ik me dood.’

Mirjam komt uit een gezin met een vader, een moeder en een zus. ‘Ik heb altijd een hele goede band met mijn moeder gehad. Zij is overleden toen ik 27 was.’ Mirjams moeder voelde zich, net als Mirjam, altijd achtergesteld. Toen Mirjam 10 was, heeft haar moeder door middel van assertiviteitstraining voor zichzelf leren opkomen. ‘Omdat mijn moeder zich de eerste 10 jaar van mijn leven heeft achtergesteld, heb ik dat als kind voor een groot deel meegekregen. ‘Ik kom uit een gezin waarin normaal doen al gek genoeg was. Ik wist niet beter dan ja en amen zeggen.’

Mirjam geeft aan vroeger een heel goede band met haar vader te hebben gehad, maar naarmate zij in de puberteit kwam, ontstond er wrijving tussen hen. ‘Ik kan niet goed met mensen die hun emoties niet kunnen uiten. Ik heb liever dat je boos wordt en gaat schreeuwen dan dat je niets zegt. Dan heb je tenminste contact met elkaar.’

Hierdoor wilde Mirjam vroeg uit huis. Toen zij 18 was heeft zij de stap gemaakt. Toen Mirjam 20 was is zij getrouwd met haar jeugdliefde met wie zij vanaf haar 15e verkering had. Op haar 21e kreeg ze haar eerste zoon. ‘Het was pure liefde in het begin, maar omdat ik vanuit huis van mijn moeder heb meegekregen mezelf achter te stellen voelde ik me op een gegeven moment meer een hulpverlener dan een partner.’ De – ondertussen ex – man van Mirjam kwam uit een compleet ander gezin. ‘Hij is niet opgegroeid met ouders. Hierdoor nam ik mijn rol al beschermer aan wat dus leidde naar mijn rol als hulpverlener, waardoor de relatie uit balans raakte.’

Mirjam’s zelfbeeld was vanaf de puberteit niet veranderd. ‘Ik was niet tevreden met mezelf, ik was nog steeds in strijd met voeding en heb hierdoor altijd onrust gevoeld.’ Mirjam is altijd meer bezig geweest met het oplossen van de problemen van haar anderen, en zette zichzelf hierdoor op de laatste plek.

Hoewel het nog onwennig voelt, kan Mirjam eindelijk voor zichzelf zorgen zoals zij dat altijd voor anderen heeft gedaan. ‘Sinds mijn Gastric Sleeve operatie kijk nu veel positiever naar mezelf en ik niet meer vanuit onzekerheid. Ik voel me veel vrijer en blijer, net een vlinder.’

De relatie met haar ex-man is nu 17 jaar geleden gestrand. ‘Ik heb nu wel een nieuwe vaste relatie waarin ik heel gelukkig ben. Ik heb eindelijk mijn rust gevonden en ik kan mezelf zijn bij hem. Maar omdat ik dat nooit gewend was, voelde het aan het begin best wel onwennig. Ik hoef me geen zorgen te maken om wat hij doet, waar hij is en of hij me nog leuk vindt. Ik voel eindelijk rust omdat ik me voor het eerst gezien voel.’

Mirjam geeft aan zichzelf nu ook veel leuker te vinden. ‘Het is niet dat ik verliefd ben op mezelf maar dat hoeft ook niet. Ik kan in ieder geval tegen mezelf zeggen dat ik van mezelf hou, ook al moet ik daar soms nog een beetje om lachen. Ik ben een goed mens en een goede moeder. Ik ben mezelf en ik mag er zijn. Zo voel ik dat nu ook echt. Ik durf nu zelfs te zeggen dat ik mooi op foto’s sta.’

 

Al snel na de Gastric Sleeve operatie merkte niet alleen Mirjam en haar kinderen, maar ook de rest van haar omgeving een andere Mirjam op. ‘Ik hoefde mezelf niet langer te verbergen, fysiek of mentaal. Wanneer ik nu voor de spiegel sta, denk ik wow.. heb ik echt zulke slanke benen? Ik had nooit verwacht dat ik nu een maatje S zou dragen. Het is een heerlijk gevoel, echt een verademing.’

‘Ik ben wel eens vaker zo slank geweest maar dan kwam ik al snel weer aan. Ik voelde me destijds ook niet zoals ik me nu voel. Ik ben anders slank nu. Zelfverzekerd slank. Het gaat niet om je gewicht, maar om hoe je je voelt.’

‘Naarmate je ouder wordt, is het steeds lastiger om af te vallen. Mijn kinderen zeiden wel tegen me dat ze van me houden zoals ik ben, maar het is ook belangrijk om van jezelf te houden. Ik wilde niet meer voor de spiegel staan en van mezelf te hoeven walgen.’

‘Sinds mijn Gastric Sleeve operatie kijk nu veel positiever naar mezelf en ik niet meer vanuit onzekerheid. Ik voel me veel vrijer en blijer, net een vlinder.’

Dat is waar het allemaal om draait, je goed voelen! Sommigen vinden zichzelf wel mooi met 40 kilo overgewicht, en dat is prachtig! Het gaat erom dat jij je goed voelt, of dat nou met overgewicht is of niet. Als jij je vanbinnen mooi voelt, dan straal je dat uit naar buiten en dan ben je ook een stuk toegankelijker voor de buitenwereld.

Voor de Gastric Sleeve operatie kon Mirjam een hele doos van 6 magnums in een keer opeten.

6 magnums? Hoe ging dat? ‘Ach.. ik begon al met kwijlen als ik er een reclame over zag en ik die krak hoorde. Ik vond het heerlijk om die krak te horen van de eerste magnum. Ik vond het stokje altijd vervelend, dus deed ik 3 magnums in een schaaltje en liet ze dan een beetje smelten. Bij elke hap kon ik dan die krak horen. Dan proefde ik de chocola en de vettige room, dat was een ware beleving voor mij. Als het schaaltje dan leeg was bleef ik denken aan die andere 3 magnums in de vriezer. Dan ging ik naar beneden om hetzelfde te doen met de overige 3. Eigenlijk kon ik pas echt genieten van de laatste magnum, dan voelde ik pas rust. Vervolgens ging ik opzoek naar ander voedsel dat lekker kraakte. Muesli, een beschuitje met boter en hagelslag, noem het maar op.

Achteraf voelde ik pas de onrust, wanneer ik ’s avonds in bed lag. Waarom was ik niet sterk genoeg? Waarom kan ik het niet gewoon bij 1 magnum houden? Waarom moet het altijd op? Ik voelde me hierna echt vies en dacht: waarom heb ik mezelf dit aangedaan?’

Vanaf vorig jaar na de Gastric Sleeve operatie voelde Mirjam zich herboren. ‘Ik ben een nieuwe ik.’ Nu Mirjam ook oma is geworden is het besef van dankbaarheid pas echt gekomen. ‘Nu denk ik: je moet dankbaar en zuinig zijn op je lichaam. Elke dag is een cadeautje en een extra cadeautje als je gezond wakker wordt.’ Dat beseft Mirjam zich nu iedere dag. ‘Ik ben zo dankbaar voor alles dat ik in mijn leven heb en dat kan ik nu eindelijk omarmen.’ Mirjam sport nu 4 keer per week. ‘Ik boks, ik fitnes, ik wandel. Ik heb nu een ander doel dan 6 magnums te eten. Mijn doel is dit vast te houden en niet terug te vallen in mijn oude patronen.’

‘Ik heb heel lang getwijfeld of ik de Gastric Sleeve operatie zou ondergaan, maar gelukkig heb ik de knoop doorgehakt. Ik dacht: ik ga het nu echt doen, ik kies voor mezelf! Dat is dan ook de boodschap die ik iedereen wil meegeven: KIES VOOR JEZELF!

Deel hier je reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Laten we praten!
  Heb je een vraag of wil je meer weten?
  Aarzel niet om contact met mij op te nemen.
  Bellen, WhatsAppen of mailen. Ik kijk er naar uit je te ontmoeten!

  Nederlands en Engels gesproken.
  +31 (0)6 50 71 36 88
  Je kunt mij ook hier vinden:
  info@dianaverweijen.com
  Copyright © 
  2023 
  Website
   Swartwebdesign B.V.

  Review

  Max. bestandsgrootte: 100 MB.
  Een gesprek?

  Meld je aan voor de nieuwsbrief.

  * Vereist
  /